Американски учени са създали програма, с която получават пълен контрол над... автомобили.

Разработката е на Стивън Севидж от Университета в Сан Диего и колегата му Йоши Коно от Вашингтонския университет и се нарича CarShark, съобщава kaldata.com. Двамата се възползвали от интегрираната система CAN, която се поставя задължително във всички нови американски автомобили и служи за по-лесна диагностика на отделните части, като държи връзка с тях.

Учените успели да „разгадаят" комуникацията между частите на колата и CAN и с включен към колата компютър започнали да изпращат произволна информация към различните системи. В резултат открили как да задействат клаксона, да включват и изключват двигателя, да заключват вратите и, което е най-лошо, да оставят колата без спирачки чрез блокиране на соленоидите на ABS-а.

Севидж и Коно обясниха, че целта им е да демонстрират колко лесно могат да бъдат поставени под контрол съвременните натъпкани с електроника автомобили. По думите им свързването на бордовия компютър с Интернет е огромна заплаха, защото буквално развързва ръцете на хакерите, които не се налага да имат физически контакт с возилото.

CarShark няма да достигне до ръцете на хакерите, но Севидж и Коно са на мнение, че е само въпрос на време злонамерените потребители да си намерят нови цели след компютрите и смартфоните - този път на четири колела.