Единствените движещи се двуместни болиди в света ще пристигнат за първи път в България, за да участват на SPEED FEST 2006, съобщиха от Автопрес 2001.

Той ще се проведе от 22 до 24 септември на самолетна писта Божурище край София. Двете формули са собственост на отбора на „Минарди" и ще бъдат управлявани пред българската публика от Жолт Баумгартнер - пилот с опит в 20 старта за „Джордан" и „Минарди" във Формула 1.

Екипът пристига от Англия с оборудване за цял завод и 30 души персонал - механици и инженери. Така за първи път в България феновете на Ф1 ще могат да чуят рева на 700+ конски сили, да видят в непосредствена близост неописуемото ускорение и ще имат уникалният шанс дори да се повозят на задната им седалка.

55 от посетителите на SPEED FEST 2006 ще имат възможността да спечелят демонстрационни возения с приблизителна скорост 290 км. в час. Пътят към мечтаното ускорение започва с попълването на декларация, че кандидат-пасажерът е запознат с риска, който поема. След това се измерват кръвното му налягане и пулсът. За кандидатите над 45 годишна възраст се прави и кратко функционално изследване на организма, включващо и електро-кардиограма.

Всеки кандидат трябва да отговаря и на някои физически изисквания, за да се осигури безопасността: ръст от 158 до 180 см; тегло до 80 кг; обиколки (вкл. на раменете), не по-големи от 139.7 см., но се запазва и възможността за индивидуална оценка на всеки отделен кандидат.

Непосредствено преди самото возене пътникът получава пълен комплект за преобличане - чорапи, бельо, състезателен екип, обувки, ръкавици, боне и каска, изработени от огнеупорния материал номекс. Всичко това е много важно за сигурността на пилота и пътника. Натоварването, което те изпитват при ускорение, спиране и завиване, е 3 пъти земното притегляне - повече, отколкото в излитащ самолет.

Двуместните формули съществуват от около 15-тина години и са разработени специално за популяризиране на спорта. Двигателят, както и при състезателните формули, има живот под 4 хил. км, при петкратна смяна на маслото, след което се нуждае от основна ревизия. За сравнение - животът на обикновените двигатели е около 300 хил. км.

Цената на двигателя Cosworth Racing JD V10 е над £ 300 000 или близо 1 млн. лв. Смята се, че разходът на гориво може да достигне до 80 литра на 100 км. Разликата между състезателните и двуместните формули е минимална - в дължината на междуосието, в кокпита и с 10 % по-високото тегло. В ускорението и скоростта разликата е минимална, като те зависят най-вече от състоянието и дължината на трасето.

Очаква се на пистата в Божурище двуместната формула „Минарди" да достигне 290 км/ч. Дължината на избраното трасе е около 2 км, което ще позволи на късметлиите да почувстват истинската сила и скорост на Формула 1.