Официалното представителство на GM в България демонстрира възможностите на интелигентната система V2V (Vehicle-to-vehicle), чиято основна цел е да намали ставащите по пътищата в света пътни инциденти, предупреждавайки водача за потенциалната опасност, съобщават от Speed-Press.

Автомобилите, екипирани със системата V2V, могат да комуникират помежду си, обменяйки информация като скорост, позиция на колата спрямо друга и др. По този начин водачът бива информиран своевременно за опасност на пътя като например кола, намираща са в сляпата точка на полезрението, или спряла на трудно видимо място кола.

Системата бе демонстрирана от специалисти на GM, чрез екипираните с V2V флагмани на Cadillac, Saab, Opel и Chevrolet.

Тя разчита на доказани и надеждни компоненти, част от ежедневието ни, като микропроцесор, GPS датчик и Wireless LAN модули. Много важно обстоятелство е, че системата не налага някакви странични разходи за нея като годишна такса например.

При възникване на опасност, водачът бива информиран за нея посредством индикация на монитор, звуков сигнал и вибрация в седалката (отляво или отдясно, в зависимост от посоката на заплахата).

Автомобилът също така задейства автоматично задните стоп светлини или в критична ситуация еднократно, за много кратък период активира спирачките.