В края на миналата година общата дължина на пътищата в Поднебесната империя е достигнала почти два милиона километра, а автомобилите по тях са подминали цифрата 30 милиона, което е фантастичните 25 пъти повече отколкото преди пет години, съобщават от Автопрес 2001.

Тези данни е съобщил представителят на Министерството по комуникациите на Китай Сюй Яхуа в град Нанкин, Източен Китай на ежегодно съвещание на представители от автомобилната промишленост на страната.

Според изнесеното от него в двата милиона километра пътна мрежа има 41 000 километра автомагистрали, показател по който Китай заема второ мястов света. Плановете на ръководството на голямата държава предвиждат до 2010 година общата дължина на пътищата в Китай да достигне 2,3 милиона километра, а дължината на автомагистралите 65 000 км.

Според думите на говорителя в следващите пет години ще бъде ускорено развитието на автомобилния пътнически транспорт. В Източен Китай до всички селища ще има пътна мрежа, а в центарлните и западните райони обхващането ще бъде 99%.