Фирмата London Taxis International, която произвежда класическите лондонски „кебове" предупреди британските власти, че сама няма да бъде в състояние да създаде двигател, който да отговаря на екологичните норми Евро - 5, съобщават от Automedia.bg.

По решение на Европейската Комисия нормите Евро-5 стават задължителни за всички нови автомобили продавани във всички страни на ЕС от 2010 г.

Шефовете на английската фирма за производство на таксита се обръща към правителството с молба за субсидия от 5 милиона паунда за да бъде създаден нов двигател, който да отговори на изискванията на новите норми.

От London Taxis International заявяват, че вече са започнали да работят по нов хибриден двигател, но собствените им ресурси не стигат за да довършат разработката.

London Taxis International произвежда около 2600 автомобили тип "cab" на цена от 27 000 до 36 000 паунда. Според предварителни изчисления ако на автомобила бъде поставен хибриден двигател, това ще повиши цената му с около 12 000 паунда.

За да се намалят разходите по производство, от London Taxi International са решили от 2008 г. да произвеждат автомобилите в Китай съвместно с фирмата Geely.