В края на май специално жури ще избере най-добрите двигатели на годината.
Ръководителите на Mazda се надяват, че тяхното творение RX-8’s RENESIS ще задържи короната си в международния конкурс за най-добър двигател на 2004г, съобщава Агенция Speed-Press.

Трябва да припомним, че японската компания засега остава единственият сериен производител на роторно-бутални мотори. Наградите ще се връчват на 26 май по време на специализираното изложение за двигатели и техника, което ще се състои в Щутгарт.
Около 56 журналисти от водещи автомобилни издания от 24 страни ще бъдат призвани да изберат най-добрия.

Журито ще гласува за избраните силови агрегати в дванадесет различни категории в четири различни класа според работния обем на моторите.
Ще бъдат присъдени награди и за най-добри показатели, както и за най-икономичен двигател.
До този момент в състезанието са включени 50 нови силови агрегата, появили се през последните дванадесет месеца.

В същото време стана ясно, че японската марка е заела челна позиция на Острова за първото тримесечие на годината. Mazda обяви значителен търговски рекорд за първите три месеца от тази година с 14 000 успешно реализирани на пазара бройки.

Само от новия модел Mazda 3 са продадени около 2700 автомобила, а от спортиста RX8 – 3000 бр., което е равнозначно на 12,7% увеличение.
Общият сбор от продажбите на марката през март възлиза на 9100 бройки, или 37% повече в сравнение със същия месец през 2003 г.

Рекордът на Mazda 3 бе засенчен единствено от търговския успех на модела под номер 6, спечелил наградата на Auto Express за най-желан семеен автомобил на 2004 г. Mazda MX-5 отпразнува 15-годишнината си с 1186 продажби през същия месец.