Френският автомобилен гигант PSA Group, производител на автомобилите "Пежо" и "Ситроен", е постигнал сделка с американския автомобилен гигант General Motors да придобие автомобилните марки "Опел" и Vauxhall, съобщават световните осведомителни агенции.

Бордът на директорите на PSA Group е договорил сделката в петък, а официалното ѝ обявление е планирано за понеделник.

Новината, че двете компании преговарят, се появи миналия месец, предизвиквайки опасения, че сделката може да доведе до загуба на работни места.

Vauxhall има 4 500 служители във Великобритания, базирани в заводите в Лутън и Елсмиър Порт.

За "Опел" работят около 19 хил. души в Германия, което е около половината от всичките им служители.

Политици и синдикати както в Германия, така и във Великобритания лобираха пред PSA Group и General Motors от името на съответната работна ръка.

Те се опасяват, че PSA, от която 14% се притежават от френската държава, може да съкратят работни места извън Франция.

Ако сделката бъде сключена, това лобиране вероятно ще се засили.

Ако придобиването се случи, това би означавало, че General Motors вече няма да има присъствие във Великобритания и Европа.

PSA Group от своя страна пък ще се превърне във втория най-голям производител на автомобили в Европа, зад "Фолксваген", с дял от 16% от европейския пазар. "Рено-Нисан" е понастоящем вторият най-голям производител на автомобили в Европа.

По-рано тази година General Motors отчете загуба от 257 млн. долара от европейските си подразделения през миналата година.