Дизайнерският център на Volkswagen в Калифорния представи интересен проект на автомобил на бъдещето, създаден чрез използването на нанотехнологии, съобщават от Automediapro.

Колата се казва Nanospyder, и най-голямото й достойнство е, че може да защити напълно пътниците при евентуален инцидент, а наред с това е абсолютно безвредна за околната среда.

Рамата и каросерията на Nanospyder са изградени от милиарди частици, имащи размер до 0.5 мм. Всяка от тези частици може да бъде програмирана да отговаря на изискване за определена устойчивост и деформация. При евентуална катастрофа, рамата и каросерията се деформират така, че намиращите се вътре пасажери да не бъдат засегнати.

Върху нано-скелета на каросерията са закрепени панели от органични материали. Някои части от тези панели могат да се надуват, което представлява допълнителна защита в случай на удар. Освен това, тези външни панели на купето на Volkswagen Nanospyder служат и като допълнителен източник на електроенергия, изработвана от слънчеви батерии, вградени в тях.

Основната енергия за движение на автомобила идва от водородните горивни клетки. Задвижването се подсигурява от компактни електромотори, разположени във всяко от четирите колела.

Проектът на Volkswagen Nanospyder е създаден специално за участието в дизайнерския конкурс за кола на бъдещето, който ще се проведе в Лос Анджелис в края на този месец.