Противопожарните служби гасят седмично средно по 1 800 пожара за последните три месеца.

Над 55 хиляди са подадените сигнали на тел. 112 от началото на годината.

Статистиката изложи  главен инспектор Стефан Стефанов, началник сектор „Превантивна дейност“ в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БНР.

Според Стефанов това е много сериозно натоварване на екипите.

Пожарът в харманлийско е локализиран

Пожарът в харманлийско е локализиран

Обхванал е 3000 дка борови и широколистни гори

Липсва противопожарна култура на населението, отбеляза още Стефанов и даде примери - Хасково не за първо лято е много тежък район по отношение на пожарите. Миналата година подобно е било положението в Ямбол. Традиция в пожарите има и област Благоевград донякъде и заради туристическия поток.

За умишлените палежи, специалистът уточни, че пожарът сред природата екипите го заварват, а не го изпреварват и е много сложно в труднодостъпни местности, при вече действащ пожар, да бъде засечен извършителят.

Инспектор Стефанов посъветва да си спестим един лагерен огън или едно барбекю, когато има вятър, както и да не изхвърляме цигарите си през прозорците на автомобилите, за да намалим рисковете от пожари.

166 пожара са погасени за последните 24 ч.

166 пожара са погасени за последните 24 ч.

Нови 20 огнища са възникнали през първите шест часа

Инспекторът обясни, че промяната на времето и падането на температурите през последните дни няма как да не се отразят върху предпоставките за пожари. Сега както захлаждането, така и утринната роса подпомагат за затихването на тлеещите пожари. 

С кметовете работим много добре, увери Стефан Стефанов. Има сериозно обновяване и на техниката, предстои съставът да бъде обучен да работи с тази скъпоструваща техника.