Близо един милиард лева годишно влизат в черното тото у нас под формата на залагания в интернет сайтове. Това съобщи шефът на ГДБОП Явор Колев, цитиран от БНР.

По думите му българските хакери най често работят за руски групировки, които се занимават с кражби на данни и пари в онлайн пространството. 300 милиарда евро годишно са загубите в световен мащаб от престъпленията в интернет.

Най-модерното престъпление в момента в интернет е кражбата на самоличност. Това може да се случи от мобилния ви телефон. Социалните мрежи са сред най-рискови за този вид престъпления, поясни още Явор Колев и добави, че най-често срещани начини за кражба на самоличност в интернет са електронни съобщения, които хората получават в пощата си.

Масови случаи са, когато български граждани са финансови агенти или т.нар. "мулета", които се използват от организираната престъпност да усвояват на свои сметки определени суми, които в последствие трансферират в чужбина.

Колев даде пример с Великобритания, която годишно губи 17 милиарда евро от интернет престъпления. У нас загубите са в пъти по-малки.