Близо 10 000 души ще бъдат ангажирани по строителството на площадката на АЕЦ „Белене" в пиковите моменти.

Това стана ясно на семинар по организацията на строителните дейности, който се проведе в Информационния център на АЕЦ "Белене". Той бе организиран от ЗАО "Атомстройекспорт", дъщерна компания на руската корпорация "Росатом".

30% от поръчките за изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъдат възложени на български фирми, като през 2010 г. компанията е подписала договори с български подизпълнители, обяви зам.-началникът на Строителното управление на АЕЦ в България Валерий Рябенко в доклада си "Организиране на строителството на АЕЦ "Белене". Той подчерта, че при реализирането на проекта "Атомстройекспорт" акцентира върху локализирането на доставките, дейностите и услугите.

Това означава, че стотици милиони ще се влеят в различни сектори от българската икономика по време на строежа. Така ще бъде дадена работа на десетки български фирми от най-различни браншове, коментираха участници в семинара, посочи Рябенко.

Вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" и началник на Управлението по строителството на АЕЦ "Белене" в България Генадий Тепкян изтъкна приоритетното значение на руско-българското сътрудничество за развитието на атомната енергетика.

Площадката на централата е подготвена, налице е цялата нужна инфраструктура, в момента се провеждат подготвителните работи за започване на строителството. Според оценките на независими международни експерти площадката има висока степен на готовност, с каквато към днешна дата не разполага нито един подобен проект в света.

В руския проект за строителството са заложени уникални технически решения: отчита се високата сеизмичност на района, съчетани са технологии за активна и пасивна безопасност.

Реакторното отделение може да издържи удар на 400-тонен пътнически самолет от калибъра на Боинг 747. Експертизата на проекта е осъществена от специализираната немска компания Wolfel, която дава на проекта положителна оценка.

По думите на Генадий Тепкян в момента между НЕК България и "Атомстройекспорт" са подписани 11 допълнения съм Споразумението от 29.11.2006 г. за строителството на АЕЦ "Белене", срокът за изпълнение на допълнение №11 изтича на 31 март 2011 г.

Към днешна дата се очаква подписването на допълнение 12 за изпълнение на дейностите за периода 2011-2014 г.

След подписването на необходимите договори "Атомстройекспорт" има готовност още тази година да започне активното строителство на АЕЦ "Белене". Изграждането на Първи енергоблок трябва да завърши 59 месеца след изливането на първия бетон, а Втори блок да бъде пуснат в експлоатация 12 месеца по-късно.