От 2 февруари до 30 април 2021 г., влизащите в страната българи и чужденците с със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят  отрицателен резултат PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Тестът трябва да е проведен до 72 часа преди влизането в България. Карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, извършен 24 часа след пристигането в България. 

Това нареди министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед. Карантината се отменя в срок до 24 часа от предоставянето на документа, показващ отрицателен резултат от PCR-тест.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари - 1 февруари. Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR-изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

Борисов: Мерките съобразени само с медицинската експертиза

Борисов: Мерките съобразени само с медицинската експертиза

Той опроверга твърденията на Радев, че правителство насажда паника

Заповедта ограничава влизането на територията на страната ни с изключение на медицински специалисти, транзитно пребиваващи, граждани на европейски страни, Австралия, Грузия и др.