За трета поредна година БЧК ще раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програма финансирана от Европейския съюз и прилагана от Държавен фонд „Земеделие".

Програмата се реализира и със съдействието на местните власти и РИОКОЗ.

В 26 областни склада на БЧК ще бъдат доставени над 10 000 тона храни, за близо 17 милиона лева.

Продуктите ще се раздават на три транша, като право да ги получат имат около 260 000 уязвими граждани, подпомагани с енергийни помощи от държавата през отоплителния сезон 2009/2010 година.

Списъците с правоимащите лица са предоставени на БЧК от Агенцията за социално подпомагане.

Първият транш е от 19 юли до 6 август 2010 г. В този период, всички бенефициенти, включени в списъците на АСП, ще получат по 6 кг ориз, 1 кг захар, 1,2 кг кус-кус, 1 кг спагети и 0,400 кг обикновени бисквити.

Информация за графика на раздаване може да се получи в съответната областна организация на БЧК.

През втория и третия транш към изброените храни ще бъде добавено и брашно. Вторият транш ще се реализира от 23 август до 8 септември 2010 г., а третият от 18 октомври до 12 ноември 2010 г.

Раздаването ще се извършва от щатни служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособени за целта помещения, като всеки правоимащ бенефициент ще получава хранителните продукти срещу подпис.

След приключване на програмата, нераздадените продукти ще бъдат предоставени, по списък, одобрен от Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция, на държавни и общински социални и здравни заведения в цялата страна.