10% от българските граждани с право на глас нямат нищо против да продадат вота си.

Това става ясно от анализ на Неправителствената организация „Трансперанси - интернешънъл", представен от политолога Огнян Минчев.

Същият процент гласоподаватели преди година са дали утвърдителен отговор и на въпроса, че на тях и на техни близки са предлагани пари.

Въпреки промените в Наказателния кодекс от миналата година, които криминализираха купуването на гласове по време избори, според експертите на организацията, местният вот в Сандански е доказал, че това не е достатъчно.

Политологът Огнян Минчев отбеляза в експозето си, че с течение на времето бдителността на гражданското общество и ангажираността на значителна част от политическата класа към процесите на почтеност и легитимност на политическото представителство са отслабнали и в резултат се е получила съвкупност от проблеми.

Те днес трябва да бъдат решени, ако не искаме българската демократична политическа система да остане само безсмислен етикет, който лепим върху собствената си идентичност и няма нищо общо с реалните процеси, които протичат в структурата на българската политика, заяви Минчев.

Според Огнян Минчев проблемът с купуването на гласове не е само граждански проблем, той засяга много пряко бъдещето на професионалните български политици.

Коалиция от 9 неправителствени организации представи проект на Обществен договор за произвеждането на свободни и демократични избори в България, който цели да ангажира политическите партии, с предлагането на мерки срещу купуването на гласове и с провеждането на предизборна кампания, чрез стандартите за прозрачност и отчетност.

Сред мерките, които се предлагат, са: изработване на избирателен кодекс; адекватни законодателни мерки срещу купуването на избирателни гласове; преброяването на бюлетините да се извършва в регионални преброителни центрове.

Освен това се предлага да се въведе законово задължение всички рекламни материали на участващите в изборите политически партии, кандидати и коалиции да съдържат информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

В инициативния комитет за създаване на гражданска коалиция за свободен и демократичен избор са:
Асоциация "Прозрачност без граници", Институт "Отворено общество"- София, Българско училище за политика, Европейски институт, Зелени Балкани, Институт за пазарна икономика, Фондация за реформа в местното самоуправление, Център за икономическо развитие и Център за либерални стратегии.