Днес отбелязваме 100 години от провъзгласяването на независимостта на Българската държава.

На 22 септември 1908 година с Манифест в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново княз Фердинанд обявява третата Българска държава за независима.

МАНИФЕСТЪТ:

"По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна.

Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о' бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги - бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!"
22 септемврий 1908 год.
Фердинанд I

Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Тържествата в старата столица започнаха с тържествена Света литургия в храма на Асеневци. Великотърновският митрополит Григорий освети трикольор с размери 10 на 4.50 метра, който е най-големият национален флаг в държавата.

Носен от гвардейци, осветеният национален флаг бе поет от щафета, съставена от 150 знаменосци, разпределени на 15 поста по улицата от църквата "Свети 40 мъченици" до хълма Царевец. В тях са представени изявени дейци на науката и културата, военнослужещи и ветерани на армията, представители на държавни институции, на националните средства за масова информация.

Единни в спомена и гордостта от миналото, от нашето наследство, и единни в целите, които си представяме", призова премиерът Станишев. 

Сред знаменосците са победителите в Националния исторически конкурс за 100-годишнината от обявяването на независимостта и участници в Националния младежки събор "Съхрани българското".

Кметът на Велико Търново Румен Рашев и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров откриха паметна плоча, поставена до входа на храма от Националния исторически музей.

Върху паметния знак, изработен от черен мрамор, с позлатени букви пише: "На 22 септември, 1908 година, в 12.00 ч., в църквата "Свети 40 мъченици", в присъствието на министрите от правителството на Александър Малинов, депутати от Народното събрание, духовни лица и търновски граждани, след тържествен молебен, отслужен от протосингела на Търновската митрополия свещеник Стефан Абаджиев, княз Фердинанд Първи, провъзгласи Княжество България за независимо царство и приема титлата цар на българите".