"Пътна полиция" е хванала шофьори, карали с над допустимата скорост от 50 км/ч в населени места и на пътища, които са конструирани за по-ниски скорости. Засечен е шофьор, карал със 148 км/ч на път, който е конституиран за скорост на движение 90 км/ч, но е имало ограничение 50 км/ч.

Това стана ясно на брифинг за отчитане на резултатите от приключили специализирани полицейски операции.

В друг случай е установен шофьор, движещ се със скорост 210 км/ч на автомагистрала навръх Националния празник - 3 март.

Полицейските акции са проведени в периода 26 февруари - 3 март. Действията на контролните органи били насочени спрямо правоспособността на водачите, шофирането след употреба на алкохол и наркотици и спазването на скоростните режими.

14 отнети шофьорски книжки в София за три дни

14 отнети шофьорски книжки в София за три дни

Съставени са 184 акта и 609 фиша

Глобите за превишаване на позволената скорост са сериозни, като около 1000 ще е санкцията за водача, който е карал със 148 км/ч. Ако в рамките на една година, шофьорът допусне няколко по-сериозни нарушения, ще бъде лишен от право да кара кола. В населени места санкциите са още по-големи.

По време на операциите били съставени над 27 000 акта и фиша за установени нарушения, над 27 000 са и констатираните нарушения на скоростните режими.

По линията на употребата на алкохол и наркотични вещества - полицията е хванала 231 водачи да управляват моторни превозни средства с концентрация над 0.5 на 1000 промила. В половината от случаите се касае за над 1.2 на 1000.

Не липсват и шофьори, които са карали автомобилите си под влиянието на наркотици. Подобните случаи са 82, като за всичките са образувани досъдебни производства.

Съставени са и 278 акта на неправоспособни водачи или такива, които са лишени пот правооправление на МПС по различен ред.