От 20 януари някои от автомобилите на КАТ ще бъдат оборудвани с три камери, за да следят за реда на пътя.
Те ще бъдат монтирани отпред и отзад на автомобила, а една камера ще има и вътре в превозното средство.

За цялата страна тези автомобили ще бъдат 120. Автомобилите ще имат специална лепенка, която ще ги обозначава като оборудвани с камери. На самите служители ще бъдат монтирани и микрофони.

Водачът обаче няма да бъде заснеман, тъй като тактиката е той да седи в автомобила си. Това се прави включително и за сигурност и спазване на правата на гражданите, каза началникът на „Пътна полиция" главен комисар Антон Антонов в студиото на БТВ.

Антонов припомни, че са забранени  безконтролните спирания без наличието на видеозаснемане. Способите за контрол са чрез мобилните камери, без да се спират водачите по метода на широкообхватния контрол и в рамките на следващите няколко седмици ще се измени заповедта и автомобилите вече ще се спират", обясни Антонов. Според него 120 автомобила не са малко за страната.

В повечето случаи инициативата е на гражданите, допълни Антонов и заяви, че на този етап няма възможност за наказания за шофиране с висока скорост по свидетелски показания, тъй като законът не го позволява.

Според наредбите скоростта трябва да бъде измерена със сертифицирано техническо средство. Комисар Антонов изрази надежда през февруари месец отново да започнат да работят 48 камери за контрол на безопасността на пътя.