14-годишен петокласник пребил пенсионерка за 40 лв. и пръстен във Враца. Той е предаден на съд, съобщи Окръжна прокуратура - Враца.

Момчето е ученик в 5-ти клас в училище в града и често се разхождал в района на МБАЛ "Христо Ботев".

Там той забелязал, че една от къщите се обитава от възрастна жена. От разговор с нея разбрал, че живее сама. Решил да се възползва от този факт, като влезе в имота й и я обере.

На 5 април той влязъл с взлом в дома й. Пенсионерката, която по онова време гледала телевизия, чувайки шума се е отправила към коридора с думите: "Кой си ти?"

Там я пресрещнал ученикът, избутал я обратно в стаята и я ударил с дървена пръчка по главата. Повалил възрастната жена на пода и продължил да й нанася удари по цялото тяло, не преставайки да я пита: "Къде са парите?"

Докато бабата се опитвала да се предпази с ръце, момчето видяло на ръката й златен пръстен и го издърпал.

С последни усилия бабата успяла да се освободи и му показала портмонето си в гардероба. В него тя съхранявала 40 лева. Крадецът взел и мобилния телефон на пострадалата, след което избягал.

Пострадалата излязла на улицата, за да потърси помощ от съседите, които подали сигнал на телефон 112, след което на място пристигнали екипи на Бърза помощ и на полицията.

След извършването на грабежа, ученикът се прибрал в дома си. Откраднатият златен пръстен скрил на тавана, дрехите, с които бил облечен, изгорил. Парите изхарчил за цигари, напитки и сладкиши.

От съдебномедицинска експертиза станало ясно, че пострадалата жена има телесни увреждания - счупване на фаланга на пръст и кост на дясната ръка, както и множество охлузвания и кръвонасядания в областта на лицето и тялото.

Предстои наказателното производство срещу непълнолетното момче да продължи в съда.