Граждани се събраха пред храм-паметник Александър Невски с искания за мандатност на директорите на училищата и система за независим контрол.

В протеста участваха 15 души, които са съмишленици на национална гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

В момента тече национална подписка, като за 20 дни са се подписали над 15 000 души. Има голям интерес от желаещи да се подписват, обясни Веселин Николов, председател на Национален инициативен комитет за качествена, иновативна образователна система.

Сред исканията на протестиращите са мандатност на директорите на училища и детски градини, създаване на система за независим контрол. Според участниците в протеста в момента образователните институции се самоконтролирали, което не било особено ефективно.

"Предлагаме и в детските градини и ясли да има адекватен брой персонал", посочи още Николов. Според него периодът на раздяла на детето от родителя в детска възраст не трябва да е стресов и затова били необходими модели от други страни.