Днес е 15-ият ден от протеста на учителите, определен от рагионалните инспекторати по образование като критичен. 

След като стачните действия на учителите продължиха над две седмици, най-вероятно пропуснатият материал  ще бъде компенсиран от ваканциите на учениците.

Вчера в митинга на учителите на площад „Независимост" се събраха над 50 000 педагози от цялата страна. В стачката се включиха и протестиращите служители на горските стопанства.

Протестът премина при засилени мерки за сигурност и силно полицейско присъствие. Сградата на Народното събрание беше оградена от метални заграждения и множество полицаи, което предизвика и скандал сред депутатите.

Мукаддес Налбант:

Имаме волята да приключим преговорите с учителите до края на седмицата.

Заради отказа на председателя на Народното събрание Георги Пирински да подложи на гласуване загражденията опозицията напусна залата.

В последният момент преговорите със синдикатите в МОН се провалиха, заради закъснението на финансовия министър Пламен Орешарски, който присъства на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В 8 часа министърът на финансите Пламен Орешарски покани на среща представители на синдикатите, за да обсъдят рамката на проектобюджета за догодина, както и какви разходи се предвижда да бъдат заложени в него за образованието.

Към  9 часа министърът напусна срещата и отказа всякакъв коментар какво се е обсъждало и какво е решено. Единственото, което е казал е, че отива на среща с гръцкия министър на финансите.

На срещата са присъствали Константин Тренчев и Желязко Христов, министрите на енергетиката и социалната политика, както и шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров.

Срещата продължава в момента.

Същевременно, заместник - министърът на образованието Мукаддес Налбант заяви пред БНР, че правителството има волята да приключи преговорите с учителите до края на седмицата.

За по-късно днес е предвидена среща на Георги Първанов с председателите на трите синдиката, представители на Единния стачен комитет и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Най-вероятно държавният глава ще се опита да сближи максимално позициите на двете преговарящи страни, след като това не му се удаде при първата посредническа среща.