архив - news.bg
Провеждането на референдум за новините на турски език по националната телевизия не е европейска политика.

Такова мнение изрази бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, цитиран от БНР.

Припомняме, вчера стана ясно, че въпросът за излъчването на подобни емисии ще бъде решен чрез национално допитване.

Цеков добави, че тази идея е напълно неоправдана и е обидна за всеки българин. Той е категоричен, че тя е унизителна за българските турци.

Съветникът на националния омбудсман каза още, че провеждането на референдум ще струва на българския  данъкоплатец поне 10-15 милиона лева.

В тази връзка той коментира - не питахме българската общественост за големи въпроси. След това унизихме пенсионерите с 25 лв. подхвърлени коледни надбавки, а сега ще харчим милиони левове.

Тези пари според него ще отидат „за задоволяване на партийни интереси и задкулисни партийни пазарлъци".

Припомняне ви, че Цеков е един от вносителите на предложение в закона за допитване на гражданите още в 39-то Народно събрание. Тогава обаче то не беше прието.

Кампанията срещу новините на турски започна през лятото тази година. Първи срещу излъчването на подобни емисии бяха гражданите на Варна.

В морската столица беше инициирана подписка срещу новините на турски, в която своя глас „против" тях дадоха хиляди хора.

Преди месец стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил социологическо проучване относно излъчването на новини на турски език. СЕМ ще бъде запознат с резултатите от проучването, след което трябва да каже дали да се излъчват новини на турски език или не.

Успоредно с него такова инициира и БНТ, която организира и специална кръгла маса по темата. На нея стана ясно, че в момента ръководството на телевизията не може да свали еднолично новините на турски от ефир, защото това ще бъде нарушение на закона.

Своето мнение „за" или „против" излъчването на новини на турски език може да дадете в анкетата на news.bg.