15 нови детски градини и ясли се строят в София. 3 от тях отварят врати до дни. Те ще бъдат в "Лозенец", "Овча купел" и "Подуяне", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на строеж на детска градина в Студентски град, съобщи БНТ.

"В "Надежда" до края на годината започва строителство на нова детска градина. Тук, в "Студентски", също имаме решение за нова, до края на годината ще започне и проектирането", каза още тя.

16-та детска градина "Приказен свят" в "Студентски град" ще посрещне децата през ноември.

Протестна детска градина спретнаха родители под прозорците на Фандъкова

Протестна детска градина спретнаха родители под прозорците на Фандъкова

Те настояват за незабавната оставка на кмета

"След като отвори врати през ноември, в нея ще се върнат децата, които в момента са преразпределени в други градини и ще се отвори място за 5 нови групи за 120 деца. Стойността на проекта е над 3 милиона и 800 хиляди лева", каза кметът. Сградата е от последните останали с вредни етернитови детски градини и на практика сега се построи на ново, допълни Фандъкова.

Тя обясни, че всеки районен кмет, който е готов с терен, ще получи финансиране за нови детски заведения. Най-проблемни остават районите, където няма терени за строителство, като "Красно село" "Триадица" и "Оборище". По думите ѝ има интерес за частно-публично партньорство, но все още няма готов проект.