Тази сутрин е най-студената от десетилетия насам. В 15 станции са измерени минимални температурни рекорда за деня, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Най-ниската температура от минус 24.0 градуса е измерена в Чирпан. Минус 18,8 са били градусите там през 1933 г. Във Видин - минус 15,5 градуса е била температурата през 1946 г, а днес - минус 20,3 градуса. В Монтана, Оряхово, Свищов, Ловеч и Велико Търново толкова студено не е било от 1961г., когато са измерени от минус 18 до минус 13 градуса. Тази сутрин са измерени с 2-3 градуса по-ниски температури.

За утрешния 31 януари е обявен код оранжево за цялата страна без изключение. Температурите ще са около минус 20 градуса, като на някои места в Северозападна България - до минус 23. По Черноморието ще духа силен вятър

Сред останалите места с отрицателни температурни рекорди са Варна, Елхово, Кърджали, Ново село и Разград. В София е било минус 15 градуса, а най-високата температура е била в Сандански - минус 5 градуса.

Заради минусовите температури пък от Столична община раздаваха топъл чай. „Акцията" започна от 9.30 часа, а вторият тур е насрочен за 14.30 часа. Пунктовете, от които всеки може да получи топлата напитка са разположени пред Централна гара, до църквата „Света Неделя" и до пилоните при НДК.

Чай се предоставя и в три от социалните заведения, където се предлага топла супа. Те са в кварталите „Младост", „Люлин" и „Левски".

Инициативата е организирана от дирекция „Социални дейности" при Столична община и общинското предприятие „Социален патронаж".

Код "оранжев" за мразовито време е обявен в почти цялата страна. Студеното време ще се задържи цялата седмица, а утре сутринта се очакват още по-ниски температури - до минус 25 градуса.

Пристанище Варна е затворено заради силен вятър, чиято скорост достига до 20 метра в секунда.