До октомври 1998 г. в Либия са регистрирани 1500 случая на заболели от СПИН, съобщава пред местното списание "Ля" тогавашният министър на здравеопазването Сюлейман ал Амари.

Неговото интервю бе внесено в защитата на подсъдимите за епидемията от ХИВ в Бенгази български медици към материалите по делото през 2003 година, уточнява БНР.

Преди два месеца Ал Амари е бил разпитван в кабинета на главния прокурор на Джамахирията, съобщи на последното заседание на Наказателния съд в Триполи адвокат Осман Бизанти.

В интервюто министърът посочва, че през 1997/1998 г., въпреки гласувания общ бюджет от 32 милиона либийски динара /около 28 милиона долара/ за реформа в системата на здравеопазването, секторът не е получил никакви средства.

Той допълва, че в посочения период властите отчитат сериозен недостатък на консумативи, особено на спринцовки и игли за еднократна употреба.

Опасявам се, че откритите случаи на СПИН не са само в Бенгази, но на територията на цялата страна, допълва министърът.

Чувствам се изцяло отговорен, срамувам се от това, което се случва, казва Ал Амари.

Той уточнява, че до средата на 1998 г. е информирал за опасностите от разпространението на болестта както лично либийският лидер Муамар Кадафи, така и три пъти парламента и правителството на Джамахирията. Министърът пояснява, че системата за организиране на доставките на медицински материали в страната е тромава и писмата му за съответните власти със заявки, трябва да преминават дългия път между болничните заведения, местните здравни власти, хазната и централната банка, което води до съществено забавяне. Чувствам се изцяло отговорен, срамувам се от това, което се случва, казва Ал Амари. Той допълва, че е готов даподаде оставка, ако системата в Либия позволява това. По- късно Ал Амари е уволнен и впоследствие назначен за директор на Червения полумесец в страната. До заемането на поста министър, Ал Амари е работил в системата на международната организация на Червения кръст в Швейцария в продължение на 14 години