17 млн. лв. са осигурени за ограничаване на свлачищата по Черноморското крайбрежие и ерозионните процеси по Дунав, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Други 2.5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в превантивна дейност - регистриране, мониторинг и проучвателни работи. Средствата са част от близо 19.5 млн. лв., предвидени за геозащитни мерки и дейности в бюджета на ведомството.

Финансирането за геозащитни мерки за 2022 г. ще се разпредели за проекто-проучвателни работи и за извършване на строителни и монтажни работи. В първата част са свлачището "Албена" в община Балчик; общата брегоукрепителна схема в района на морския залив Ахелой в община Поморие; проектът за изменение на кадастралната карта за отразяване на дамба "Албена-Балчик" в участъка от курортен комплекс "Албена" до "Момчилово дере" в община Балчик. Ще бъде актуализиран инвестиционният проект за района спирка "Фара" в община Аксаково. Чрез подпомагане на община Смолян ще бъде извършено прединвестиционно проучване на свлачище "Смолянски езера".

Снимка 568228

Източник: МРРБ

Другата част от средствата са планирани за строителни и монтажни работи на обекти със сключени договори от предходни години. Ще се финансира укрепването на свлачището по северния бряг на Царево и брегоукрепването в района на крайбрежната плажна ивица на Ахтопол. Ще се укрепят и свлачища в Бяла; в района на училище "Св. Паисий Хилендарски" в сливенското село Сотиря, както и свлачищни участъци в община Своге. В плана на МРРБ са и укрепването и възстановяването на общинския път на територията на община Сухиндол; укрепването на свлачища в с. Габровица в община Белово, както и в района на туристическа и колоездачна пътека в местност "Леден врис" (Неделино). Във Враца ще се работи за укрепване на свлачището над ул. "Черни Дрин" (под водоем Среченска бара). В община Правец - за укрепване на свлачищен участък на общинския път Калугерово - Видраре - Джурово, а в Китен ще се изпълни първи етап от брегоукрепването в северната част на града.