Българската държава не е плащала откуп за освобождаването на моряците, които бяха отвлечени от сомалийските пирати. Това заяви зам.-външният министър Милен Керемедчиев, цитиран от БНР, без да уточни размера на сумата.

Припомняме, вчера вечерта пиратите освободиха кораба Malaspina Castle, който беше отвлечен на 6 април в Аденския залив. От 24-членния екипаж 16 моряци са българи.

Сумата е договорена преговарящия екип в Италия. Българската държава не се е ангажирала финансово. Тези средства не са излезли от България или някоя държавна институция, добави още Керемедчиев - те са договорени между корабособствениците и пиратите.

Сумата е била изпратена с полет, получена е от пиратите, които моментално са освободили кораба. В момента Malaspina Castle пътува към Коломбо, Шри Ланка.

Откупът, който е платен, е в размер на 2 милиона долара, пише Mig.news. Преди две седмици бе съобщено, че точно толкова са поискали пиратите.

Керемедчиев каза още, че преговорите за освобождаването на българката Данка Пачова, пленена също в Сомалия, вървят трудно. Припомняме, Пачова, която работи за френска благотворителна организация е в плен от ноември.

МВнР продължава да поддържа връзка и с французите и с белгийците, които също така има свои сънародници в отвлечената група. Преговорите се водят много трудно, чрез посредник, който не винаги е особено коректен, обясни зам.-външният министър.

Около 20 кораба и няколкостотин моряци все още се намират в ръцете на пирати, въпреки изпратените военни кораби край бреговете на Сомалия.