Пътниците от всички влакове, които се движат в участъка между София и Драгоман, ще бъдат превозвани с автобуси.

Това съобщиха от БДЖ във връзка с тежката авария на жп линията, причинена поради дерайлиране на седем вагона от товарна композиция в района на гара Петърч.

Дерайлирал товарен влак спря влаковете по линията между София и Драгоман

Дерайлирал товарен влак спря влаковете по линията между София и Драгоман

Инцидентът е станал между гарите Костинброд и Петърч

Инцидентът станал в неделя в 16:08 ч. в участъка между гарите Сливница и Костинброд.

Клиентите на националния железопътен превозвач, които пътуват с крайградските пътнически влакове по маршрута София – Драгоман – София, ще бъдат превозвани с автобуси в участъка между гарите Сливница и Костинброд. Пътниците от международните влакове София – Белград – София ще бъдат превозвани с автобуси между София и Драгоман.

От НКЖИ съобщават, че са започнали възстановяване на железния път. Екипи на НКЖИ през цялата нощ извършваха възстановителни дейности по разчистване на участъка.

На мястото работи тежка механизация и жп кран за освобождаване на трасето на жп линията от дерайлиралите вагони. Рано сутринта е бил открит габарит и незабавно са започнали възстановителни дейности по разрушения железен път.

Предстои полагане на около 200 метра нов железен път, регулиране на контактната мрежа и възстановяване на движението на влаковете.

Пред News.bg главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура” Бисер Минчев обясни, че се прави всичко възможно движението на влаковете да бъде възстановено до края на деня. Той изрази надежда това да се случи до 19.00-20.00 часа, защото линията е международна и чакат много влакове и за Сърбия, и от Сърбия.

При инцидента са нанесени големи материални щети – 200 метра от железния път са разрушени. В парично измерение какви са щетите на този етап не може да се каже, тъй като предстои да бъдат изчислени.

Минчев обясни, че не може да се ангажира с прогнози за евентуалните причини за дерайлирането на вагоните, тъй като инцидентът ще се разследва. Разследването ще бъде извършено от комисия в Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт. Едва след като разследването приключи, ще може да се даде информация какво точно е довело до тежкия железопътен инцидент.

Помолен за разяснения относно термина „открит габарит”, Бисер Минчев обясни, че става дума за строителен габарит, а именно – отстраняване на дерайлиралите вагони от жп линията, за да може да започне незабавното възстановяване на разрушения железен път. В момента вагоните се намират встрани от линията.

На мястото на инцидента цяла нощ са работили екипи от различни звена, включително и от това за безопасност. Работата им продължава.

Бисер Минчев увери, че ще направят всичко възможно движението в жп участъка да бъде възстановено максимално бързо.