Между 2000 и 3000 китайци идват годишно в България.

След преговори между България и Китай ще бъде подписан договор, уреждащ законните права на работниците.

Това каза на брифинг в Министерството на труда и социалната политика министърът на труда и социалните грижи на Китай Тян Ченпин, цитиран от БНР.

Китайската делегация е на посещение в България по покана на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Масларова посочи, че китайските граждани работят у нас предимно в областта на хотелиерството, ресторантьорството и изкуството.
В Китай обаче работят малко българи, а живеещите там предимно повишават квалификацията, уточни Масларова.

Имайки предвид на предстоящото изграждане на големи инфраструктурни обекти, страната ни ще има нужда от внос на работна ръка, добави Масларова.

Масларова и китайският й колега се обединиха около идеята, че двете държави трябва да имат динамично развиващи се социални отношения в контекста на подписания меморандум за сътрудничество и разбирателство между България и Китай през ноември 2007 г.

Макар че трудовите пазари на България и на Китай са несравними, вече започнахме експертни разговори за политиката на заетостта и социалното осигуряване, добави тя.

По думите й, повишаването на заетостта, конкурентоспособността, повишаването на квалификацията на работниците и ученето през целия живот са проблеми, които стоят и пред двете страни.