На деветото издание на конкурса "Дърво с корен" спечели цер от с. Рани луг в община Трън. Дъбът е на над 300 години. Номинацията е на Пенко Янков. "Да продължаваме да го правим с любов", призова той за грижата към природата и вековните български дървета.

Смисълът на конкурса е да популяризира и разкаже за интересни дървета, тъй като България е с изключително богата история, природа и биоразнообразие, подчерта Любомира Колчева - директор на Фондация "Екообщност".

Хората се насърчават да споделят интересни истории, с които свързват дърветата обясни Колчева.

Снимка 402062

Източник: БГНЕС

Според нея българинът обича да пътува, но не винаги се вглежда, ако нещо не е привлякло вниманието му. Хората, които знаят, си заслужава да направят повече усилия да разпространят знанието за дърветата. Фондацията организира информационна кампания на национално ниво, но недостиг, по думите на директора е, че не се организират такива кампании на регионално ниво.

Номинирани са били 13 дървета, от които 10 са вековни.

Видовете са 5 дъба, 2 липи, черна мура, бяла топола и източен чинар. Дърветата се намират в областите Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, София

2139 души са дали своя глас за "Дърво с корен", а "Вековните дървета говорят" са получили 872 гласа.

Бялата топола в Ботаническата градина в Балчик печели първо място в категорията "Вековните дървета говорят". Възрастта на тополата е 250 години. Номинацията е на Неясен Арнауд от Благоевград.

В Категория Млад природолюбител беше награден Камен Георгиев на 7 години от София. На него му харесва да участва в залесяването на дървета, защото "те ни дават въздух". "Трябва да пазим и животните, защото те са част от майката природа", каза победителят.

Снимка 402061

Източник: БГНЕС

Байкушевата мура, считана за най-старото дърво в страната - на над 1300 години, е на 4 място в категорията "Дърво с корен". На трето място се нареди двеста годишното Кривото дърво (сребролистна липа) в курортния комплекс Златни пясъци.

Второто място бе за Дъбът на Св. Йоан, разположен между селата Скрино и Пастух.

Дървото-победител от с. Рани луг ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2019" и ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

България е спечелила европейския конкурс със Сливенския бряст, но дървото за съжаление не е могло да бъде спасено. Това е единствената голяма победа на България сред останалите европейски държави. От 1 февруари всички приятели на дърветата ще имат възможност да гласуват за българското дърво на конкурса "Европейско дърво на годината 2019". Дъбът от Трънско ще се състезава с дървета от 15 европейски държави.

В журито са доц. Веселка Тончева от БАН, д-р Евгени Цавков, преподавател по дендрология в Лесотехнически университет София, Стоян Георгиев -разследващ репортер, инж. Тома Белев - лесовъд.