Пенсионерите в България ще представляват близо 35 процента от населението през 2050 година.

Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на национална среща, посветена на грижата за възрастните хора, която се провежда в Пловдив.

Според нея голяма част от възрастните хора у нас притежават допълнителен имот, който обаче не носи доходи и това означава, че българите не могат да използват добре пазарните механизми, които предоставя собствеността.

Станишев:
Идеята за политика за осигуряване на почивка на пенсионерите е справедлива и трябва да се развива
                       Още...

Необходимо е цялостно ангажиране на обществото към проблемите на хората от третата възраст, заяви още Емилия Масларова.

Тя съобщи, че в законодателството се правят промени, които стимулират удължаването на участието в трудовия живот на пенсионерите.
В България пенсионерите в момента са 2 млн. 230 хил. души.

Благодарение на последователната политика на правителството коефициентът на бедност сред възрастните хора намалява през последните години, посочи Емилия Масларова.

Тя припомни, че през последните години са се увеличили пенсиите на хората от третата възраст и добави, че има още какво да се желае в тази насока.

Министърът посочи, че за подобряване на положението на възрастните е необходимо не само да бъде увеличавана пенсията им, а и да бъдат осигурени условия за работа на тези, които желаят, да се усъвършенства системата на социалния патронаж, да се подобрят условията за прекарване на свободното време и за активен отдих.

Срещата, посветена на грижата за възрастните хора, се провежда под патронажа на българският посланик в Япония акад. Благовест Сендов.

Приветствие към участниците поднесе лично и премиерът Сергей Станишев
Ддискутира държавната политика към възрастните хора и социалните аспекти на подкрепата към тях.
„Възрастните хора - живот с бъдеще" е мотото на срещата, в която има и международно участие.

Европейски и български специалисти ще говорят за мерките за подобряване на здравното състояние на възрастните хора. Във втория ден на форума пловдивският митрополит Николай ще изнесе пленарен доклад, посветен на духовната грижа за възрастните.