Четири нови двугърби камили пристигнаха в столичния зоопарк от зоологическата градина "Веспрем" в Унгария, докарани лично от директора на зоопарка - Ласло Тьорок със специализиран транспорт.

Трите женски камили и един мъжки са млади животни, на възраст от 1,5 до 2,5 години, и нямат кръвно родство помежду си. Те все още не са достигнали полова зрялост, уточняват от софийския зоопарк. Животните идват от голямо стадо в унгарския зоопарк, наброяващо 18 камили. Те са спокойни, в чудесна форма и се адаптират добре в новото място. Вече са настанени в сектор "Тревопасни животни" на "Зоологическа градина - София" и посетителите могат да ги видят в просторното им външно заграждение.

Двугърбите камили са в категория "Критично застрашен вид" в Световната червена книга, защото дивите им популации в Монголските студени пустини са много намалели. Отглеждат се и като домашни животни. В столичния зоопарк от години има двугърба камила - това е камилата Пешо, която вече е и на преклонна възраст - на повече от 20 години.

Снимка 540072

Източник: Столиечен зоопарк

Добромир Бориславов, директор на "Зоологическа градина-София" обясни, че придобиването на младите и много ценни двугърби камили е изключително важно за софийския зоопарк. От една страна, защото в Европа почти не се предлагат за размяна камили или ако се предлагат, те обикновено са единични индивиди или с родствена връзка по-между си, което не позволява потомство. И от друга, ние много се надяваме, че след като тези животни влязат в полова зрялост, можем да имаме и малки, с което за пореден път нашият зоопарк ще допринесе за опазването на биоразнообразието в Европа, добави той.

Докато това стане обаче, сме уверени, че децата, които са повече от половината от всички посетители в столичния зоопарк, много ще се радват да ги видят", обясни Бориславов.

От зоопарк Веспрем очакваме скоро да получим и група червени ибиси и кенгура валаби.