Четири конкретни мерки, които да бъдат предложени на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, прие днес Консултативният съвет по проблемите на земеделието.

Мерките са контрол, реклама на българските продукти, подкрепа и защита на българския потребител и обучение на кадрите, съобщи БНР.

Проблемът с контрола следва да се реши чрез създаване на българска лаборатория и завишаване на санкциите за нелегалния внос на неживотински и други нерегламентирани хранителни продукти.

Рекламата трябва да представлява мащабна промоция на всички български продукти чрез създаване на лого за Българския държавен стандарт.

По отношение на обучението от бранша предложиха университетите да променят методиките си и учебните програми, които не отговарят на съвременните изисквания.

Тези предложения министър Цветанов трябва да допълни с конкретни срокове и да бъдат внесени в Министерския съвет.

Председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски каза, че се подготвят протести на животновъдите на 4 февруари.

Те ще се съберат на трите гранични пункта при Видин, Оряхово и Русе. Исканията са свързани с подобряване положението на млекопроизводителите, спиране производството на продукти с вносни суровини и изплащане на субсидиите за млякото.