Около 40 000 души ще отпаднат от системата за социално подпомагане в страната. На 27 хиляди от тях работа им е осигурена по програмите на Агенцията по заетостта и социалното министерство.

Останалите 13 000 са предупредени с писма за спирането на социалните помощи и за условията, които са поставени в новото законодателство. Препоръчано им е и да се обърнат към Бюрата по труда за работа или за възможности за квалификация.

1496 безработни ще отпаднат от системата на социално подпомагане в Пловдивски регион. Тази статистика стана ясна на срещата между министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и и.д. кмета на община Пловдив Красимир Ангелов.
72 лица в Пловдив са отказали без причина възможностите за професионална реализация, които предлагат бюрата по труда.

Предвижда се имената на всички социални слаби, които получават помощ от държавата, но отказват работа, да бъдат обявени в публичното пространство, заяви министърът на труда Емилия Масларова.

Министерството и подчинените му структури ще започне проверки и на мними безработни, тъй като има сериозно количество установени нарушения. 
До този момент законодателството в такива случаи предвижда само санкция за работодателя, но не и за този, който се възползва, допълни още министърът.