Екипите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" са извършили засилени проверки на автобусите и такситата в Черноморските курорти през почивните дни, съобщават от Транспортното министерство.

Проверките са по разпореждане на транспортния министър Ивайло Московски и целят да гарантират безопасността на гражданите и да пресекат опитите за спекулации и измами.

В петък (20 юли) масираните проверки са били съсредоточени в Черноморките курорти в областите Бургас, Варна и Добрич и са продължили до полунощ. Проверени са и 240 таксиметрови автомобила.

Съставени са 42 акта за нарушения, като най-често срещаните са извършване на таксиметрова услуга без да е включен апарата, техническа неизправност (износени/разкъсани гуми, неизправни светлини), липса на удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил, неиздаване на фискален бон и др.

През почивните дни екипите на „Автомобилна администрация" са направили и 345 проверки на автобуси в курортите и по основните пътни артерии към Черноморието.

Съставени са 48 акта, а най-честите нарушения са неиздаване на разписка за багаж, технически неизправности (износени, разкъсани гуми, неизправна спирачна система, неизправни светлини и др.), неспазване на времето за почивки и др.