От началото на годината до 15 ноември са регистрирани 46 097 граждани на трети страни при опит да влязат незаконно в страната. От тях 44 661 лица самостоятелно са се завърнали на съседна територия, след като са видели патрулите на Гранична полиция. Това заяви заместник-директорът на ГД "Гранична полиция" Светослав Манолов на пресконференция в ГДНП.

Той посочи, че българските гранични власти са задържали на вход 1241 лица, което е увеличение с около два пъти спрямо предходната година. Най-натоварена остава българо-турската граница, от която идва 73% от общия миграционен натиск. Там са регистрирани 33 475 граждани на трети страни в опит да преминат през границата - 4 пъти повече от 2020 г.

Задържани са 9004 граждани на трети страни при опит да преминат на тази граница.

На българо-гръцката граница са задържани 295 души, което е два пъти повече от 2020 г. Миграционният натиск на българо-гръцката граница е 12 580 и заема дял от 27%, посочи Манолов.

По думите му оградата на българо-турската граница е била унищожена в района на област Хасково, но към момента тя се възстановява.

Сигнал за мигранти вдигна на крак полицията край Резово

Сигнал за мигранти вдигна на крак полицията край Резово

Акцията е започнала още вчера

Целогодишно продължава специализираната полицейска операция по границата като мярка за противодействие на този натиск. Командировани са 277 служители от други структури в "Гранична полиция". В началото на годината са образувани 162 досъдебни производства за каналджийска дейност. Към наказателна отговорност са привлечени 174 лица.

С 57% са се увеличили образуваните производствата, а 61% повече лица са привлечени под отговорност, отбеляза Манолов.

Той отчете, че през ноември месец е имало съвместна операция между ДАНС и МВР, като на 10 ноември около 23.00 часа в община Тополовград е задържано лице, което е установено, че е белгийски гражданин. За въпросния белгийски граждани е установено, че има издадена ЕЗА за терористична дейност от Белгия. Всичко приключи успешно, каза Манолов.

Припомняме, че преди дни бе съобщено за случая.