Министър председателят Бойко Борисов откри официално завода за автомобили на китайската компания „Great wall”, който се намира в село Баховица, в непосредствена близост до град Ловеч.

Преди това - на пресконференция, Александър Крамб, който е директор на производството и на фабриката у нас, обяви, че 33 автомобила "Great wall" вече са произведени в завода.

На брифинга по повод на официалното откриване на завода, в която участие взеха президентът и главен изпълнителен директор на компанията - г-жа Ван Фън Ин, Илия Терзиев - изпълнителен директор на "Litex Motors" за България, която е оновен партньор на китайската компания у нас, и Иво Деков, управляващ директор на "Litex Motors" у нас.

Стана ясно, че инвестицията в завода може да надхвърли 180 милиона лева, при първоначално планирани 140-150 милиона, ако автомобилите бъдат приети от родния, балканския и европейския пазар. Това заяви Илия Терзиев, който посочи още, че компанията вече има открити представителства в Македония, Албания, Черна гора, а предстои такова и в Сърбия.

Очаква се общият обем на производството след 4 години да достигне максималния планиран капацитет на фабриката от 50 000 автомобила годишно.

Средно за 13 часа автомобилът от „голо купе” се превръща в  завършен продукт, като, ако до края на годината се запази същия капацитет на производство се очаква поточната линия да напуснат 4 000 автомобила.

До края на този месец произведените в България автомобили на “Great Wall” ще достигнат търговските центрове, които досега продаваха коли, произведени в Китай.

Важен сигнал за българската индустрия стана фактът, че "Litex Motors" планира през настоящата година да направи отворен ден за всички български произвoдствени предприятия, които могат да помогнат в изработването на компонентите за производството на всички видове модели автомобили, като само за модела „Voleex C 10 " всички компоненти и агрегати са 961.

В отдел „Качествен контрол" на завода работят специалисти, които преди това са заемали позиции в „NISSAN" и „TOYOTA".

Близо 190 души, голямата част от които са заети в поточната линия и са на възраст между 18 и 20 години. Очаква се техният брой след 4 години да достигне 2000 души.

Премиерът Борисов изрази задоволството си от факта, че дава старт на първата от поредица инвестиции, които са били споразумяни по време на срещите му с китайския министър-председател.
Той посочи, че в рамките на тази и следващата година се очаква общият обем на договорените инвестиции да достигне 1 милиард евро.

Борисов информира, че предстои да бъде изграден пътят от завода до основния път, който свързва Ловеч и Плевен.

От своя страна министърът на икономиката Трайчо Трайков, който също присъства на откриването заяви, че стойността на трасето е 2,4 милиона лева, като се очаква то да бъде построено до лятото на тази година.

Трайков пожела късмет на завода и посочи, че е сигурен в това, че потребителите ще оценят високо качествата на произведените автомобили. Той препоръча на инвеститорите да не забравят, че наистина потребителите са най-важни.

Илия Терзиев, изпълнителният директор на “Litex Motors” за България, посочи че е изключително доволен от бързината и ефективността, с която администрацията на централно и местно ниво си е свършила работата. Той загатна, че в близко бъдеще е възможно в България да започне производство и на китайски автобуси.

Все още се водят преговори между заводите "Litex Motors" и "YUTONG" относно това кой ще произвежда тези автобуси. Припомняме, че "YUTONG" е вторият най-голям производител на автобуси в света след "Mercedes".