2 хил. руски специалисти ще работят по изграждането на първия блок на АЕЦ „Белене".

Това съобщи по време на телемост между Москва и София вицепрезидентът на руската компания „Атомекспортстрой" Генадий Тепкян.

Общият брой на специалистите във върховия момент от строителството на първия от двата блока на новата атомна електроцентрала ще достигне 6 хил. души, добави Тепкян, цитиран от БНР.

Той отбеляза, че вече е готов техническия проект за АЕЦ „Белене".

Според Тепкян ще бъде поставен въпросът отработеното гориво от бъдещата централа да бъде изпращано в Русия, както това е предвидено в междуправителственото споразумение за горивото от АЕЦ „Козлодуй". Могат да се водят преговори и за новата централа.

Работата по площадката за изграждане на АЕЦ „Белене" ще започне до края на годината. Няма изоставане в реализацията на проекта.

Това заяви Генадий Тепкян по време на видеовръзката между експерти в енергетиката. Няма промяна на цената на изграждането на централата.

 

„На фона на непрекъснатото повишаване на цената на горивата, въглищата преживяват „Ренесанс". Това каза по време на същата видеовръзка Леонид Григориев, президент на Института по енергетика и финанси в Москва.

По думите му в следващите 20-25 години не може да се очаква промяна в структурата на използваните горива.

Нефтът и природният газ ще са основни източници на енергия, защото възобновяемите енергийни източници все още са много скъпи, уточни той.