3-4 месеца ще продължи следствието за инцидента с потъването на кораба "Ванеса". Това съобщи Георги Илиев от Националната следствена служба в интервю за Инфо радио.

Според Георги Илиев обаче при така стеклите се обстоятелства и създадената организация това дело ще бъде свършено в рамките на 3-4 месеца.

Версиите, по които работят българските следователи, са шест.
Сред тях е и сигналът за извършена застрахователна измама от собственика на фирмата „Борд Марин" Дойчин Дойчев, съобщи още следователят.

Илиев обясни, че има такъв момент в морското право, когато се оказва помощ на плавателен съд, таксите са високи и се заплащат от собствениците, докато оказването на помощ на моряци във вода не се заплаща.

Това каза още, че от украинска страна оказват пълно съдействие на българския следовател. Самата Украйна няма образувано следствено дело, тъй като тялото на техния лоцман не е открито.

От българска страна още същия ден на откриване на телата на двамата български моряци е било образувано следствено дело срещу неизвестен извършител. Самото дело се наблюдава от зам.-главния прокурор Камен Ситнилски.

Припомняме, украинският министър на транспорта Вински обвини фирмата корабособственик, че се е опитала да си спести разходи и по този начин е станала косвен причина за трагичния инцидент. Българският кораб "Ванеса" потъна на 3 януари в близост до Керченският пролив. До този момент е спасн един моряк, телата на двама са извадени. Не са открити още 8 члена на екипаж - седем българи и един украинец.

И днес продължава спасителната операция в Азовско море.

Българските експерти, изпратени на мястото на трагичния инцидент, ще разговарят днес с капитана на порт Керч, Украйна, за хода на предприетите спасително-издирвателни действия и за хода на разследването, съобщиха от Министерството на транспорта.

Разходите по транспортирането на телата на двамата загинали моряци от кораба "Ванеса" ще бъдат поети от фирма "Борд Марин". Това съобщи отговорникът по сигурността към фирмата корабособственик Дончо Костадинов, цитиран от БТА.

Фирмата ще поеме и разходите по транспортирането у нас на оцелелия Николай Димитров. От офиса на "Борд Марин" казаха, че все още не е ясно в кой ден телата на двамата загинали ще пристигнат в България.

Изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Николай Апостолов отказа информация, мотивирайки се, че категорично е бил помолен от близките на моряците да не бъде съобщаван на медиите денят на тяхното пристигане.

Съдебни медици от Бургас ще извършат повторна аутопсия на телата на двамата загинали моряци от кораба "Ванеса" - Петко Момчев и Георги Желев. Това съобщи съдебният лекар в МБАЛ-Бургас, д-р Галя Милева, цитирана от БТА. 

Тя уточни, че според законодателството когато български гражданин почине в чужбина, след транспортирането му у нас трябва да се извърши нова аутопсия. Документите за смърт на загиналите се изготвят на българска територия, уточни д-р Милева.