64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент да бъде излъчен редовен кабинет, дори и това да стане факт с цената на "големи компромиси". 20,2% обаче са на диаметрално противоположно мнение - не трябвало да се прекрачват "червени линии". Това гласят резултатите от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено сред 812 пълнолетни граждани, като възможните вариации в резултатите са +- 3,5%.

Близо 42% обвиняват за фиаското на усилията за съставяне на редовно правителство всички парламентарно представени партии. В конкретен план обаче изпъква недоволството срещу партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - 29,1% от допитаните обвиняват именно тази партия. Далеч зад нея в хорското недоволство са "Демократична България" с 6,9%.

Провалът на предишния парламент се отразява и в мобилизацията на партийния електорат. "Най-голяма мобилизация се наблюдава при ГЕРБ и БСП - над 80% от гласувалите за тях през юли заявяват, че отново ще гласуват за тях. "Демократична България" търпи щети - 2/3 ще повторят вота си, но най-голям отлив има при "Има такъв народ" - едва 45% от гласувалите за тях ще го направят отново", коментира Юлий Павлов, директор на социологическата агенция.

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?

Виж резултати

Да, гласувам винаги 75.1%

Ако времето е добро за разходка 1.9%

Това ще им е за последен път 4.2%

Още се колебая 6.1%

За какво? Ако от изборите зависеше нещо… 12.7%

Около 52% процента от хората са изразили желание да гласуват и са решили за кого. 19,5% също искат да упражнят правото си на вот, но още се колебаят за кого. С оглед на коронакризата този процент обаче може да намалее, добави Павлов.

Как стоят партиите като одобрение?

ГЕРБ се радват на доверието на 24,2% от твърдо решилите да гласуват. На второ място според проучването са БСП с 15,8%, а третото заема партията на Петков и Василев "Продължаваме промяната" с 12,8%. Следват ИТН 11,7%, ДПС - 11%, "Демократична България" - 10,3%. "На кантара за влизане в Народното събрание са от коалицията на Манолова и Хаджигенов "Изправи се БГ! Ние идваме!" с далеч по-скромните 3,2%.

"Първият мандат за съставяне на правителство ще бъде на ГЕРБ. Едва ли някой очаква те да съставят правителство. Вторият - на БСП, който също няма да бъде успешен. След това почти сигурно президентът ще връчи мандата на "Продължаваме промяната". Именно затова те държат всички врати отворени, реториката им е "и в ГЕРБ има читави хора и т.н. Това означава, че по всяка вероятност Кирил Петков ще бъде предложен за премиер", прогнозира социологът.

"Екзакта": Всеки пети е разочарован от партията, за която е гласувал през юли

"Екзакта": Всеки пети е разочарован от партията, за която е гласувал през юли

ИТН, БСП и ПП в битка за второто място, очертава се 6-партиен парламент

Петков заема и място сред топ 5 политическите фигури по одобрение - 36,4% от хората казват, че по-скоро му имат доверие срещу 45,7% на обратното мнение.

Единствената политическа фигура с положителен рейтинг е президентът Румен Радев с 54,7% одобрение срещу 39,1% неодобрение. Всички в топ 5 са и косвено свързани с настоящия държавен глава - на второ място е вицето му Илияна Йотова, следва премиерът Стефан Янев, а след Петков на пето място се нарежда съратника му Асен Василев.

На шесто място изпъква фигура от "другия лагер" - проф. Анастас Герджиков с 30,8% доверие. Именно ректорът на Алма матер почти сигурно, поне според проучването, ще се изправи на втори тур срещу Румен Радев. Сегашния президент ще подкрепят 49,5% от твърдо гласувалите, а за Герджиков - 22,3%. Донякъде изненадващо е третото място. То не се заема от Лозан Панов, а от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - 9,1%. Шефът на ВКС е едва четвърти с 7,5% подкрепа.

Отбелязваме, че проучването взима предвид само твърдо решилите да гласуват, без да отчита ролята на колебаещите се избиратели. А те далеч не са малък процент - според самото проучване близо 1/5 от потенциалния електорат.