Министерството на финансите е превело вече 7 млн. лева за зимно почистване, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Тези пари ще покрият малките поръчки и проблеми със снега няма да има, обеща министърът.

До края на годината обаче ще са необходими още 6 млн. лева, които Плевнелиев се надява да получи от бюджета в началото на декември.
За един зимен сезон за почистване на снега са необходими 35 млн. лева.

От 1 януари според министър Плевнелиев ситуацията ще е коренно различна, защото по специална сметка на министерството ще постъпват всички пътни такси и парите от продадените винетки.
От тези сметки министерството се очакват постъпления от около 220 млн. лв. за 2010 г.

През януари месец Плевнелиев очаква и добри постъпления, тъй като това е месецът на активна продажба на винетки.
„Не би следвало министерството да има някакъв проблем", коментира Плевнелиев.

Направено е всичко възможно за организацията на зимното почистване на пътищата.
В това увери от своя страна Благовеста Дедьова, директор „Експлоатация и поддръжка на РПМ" към АПИ и ръководител на Кризисния щаб.

Тя призна обаче, че недостигът на средства е сериозен проблем. Ако финансите не дойдат навреме, остава да се надяваме тежката зимна обстановка да не продължи дълго, защото това ще бъде ситуация, с която няма да можем да се справим, подчерта тя.

Има много неразплатени сметки за почистване от предишни месеци, за които няма пари, тъй като бюджетът е изхарчен. В момента към много общини се провеждат търгове, но много от тях ще бъдат затруднени и забавени заради административни грешки - неточни документи или липса на част от необходимите документи.

Дедьова увери, че има възможност на места договорите от предишна година да бъдат удължени с анекси, а на директорите на областните пътни управления са дадени пълномощни за сключване на договори за малки обществени поръчки, така че ако някъде възникне кризисна ситуация да може да реагират.
Има варианти за екстрено и бързо реагиране, ако се наложи", увери Дедьова.