С рецитал на стихове на гениалния поет, както и с творба от Манюел Муньос Идалго, носител на Международната литературна награда "Никола Вапцаров", бе отбелязана 75-годишнината от разстрела на гениалния поет.

Паметното отбелязване на годишнината бе организирано от БСП за България. Пред лобното място на поета, "Гарнизонното стрелбище" в София, днес Мемориален комплекс, се поклониха вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, народни представители и граждани.

На тази дата и на това място преди 75 години са разстреляни още Антон Попов, Атанас Романов, Антон Иванов, Георги Минчев и Петър Богданов. Всички те антифашисти и членове на Българската комунистическа партия.

В своята реч вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че на това място човек не бива да идва с готов текст.

"Пред таланта на Вапцаров трудно можеш да извадиш оръжието на друго слово. Днес трябва да дойдем и честно да кажем, как го чувстваме 75 години след смъртта му, какво приемаме, какъв е заветът му, дали сме го разбрали, дали ние сме онези бъдещите хора, за които той пишеше и мечтаеше. Нито една човешка смърт не е навременна, още по-малко тази на Вапцаров. Страшна, грозна, неразбираема. Смърт, която и до ден днешен се чудим кому пречеше един от най-големите идеалисти и хуманисти на 20-ти век", посочи Йотова.

Снимка 305119

Източник: БГНЕС

"Един човек, който заплати с живота си за идеалите, в които вярваше. Един човек, който днес е преведен на толкова много езици, който нито един друг поет или български писател не е превеждан. Дори днес не можем да преброим страните, в които неговите песни се четат", отбеляза още тя.

Като недопустим Йотова открои опита да бъдат заличени от учебниците по литература творбите от цикъла "Моторни песни" на поета.

Снимка 305118

Източник: БГНЕС

"Направихме опит да не ги предадем на децата си, това е позорно. Вашето присъствие днес тук показва, че всички ние имаме съвестта и разума да се преборим с това", отбеляза още вицепрезидентът.

"Вапцаров е различен, той говореше просто, казваше най-кратко формулираните мисли, но говореше за историята и за ценностите не само на един народ, но и на човечеството. С това той е ценен", каза още вицепрезидентът.

Слово произнесе и писателят Иван Гранитски, директор на Издателство "Захари Стоянов". Той отбеляза значението на онези обикновени думи, от които е направена поезията на Вапцаров, а именно - любов, отечество, хляб, вяра.

"Тези обикновени думи имат магичната способност да раждат гениална поезия. Други поети със същите думи не могат да го постигнат", каза Гранитски.

По думите му траверсата, по която личат белезите от куршуми, е най-страшният паметник на безпаметството, на насилието.

Снимка 305122

Източник: БГНЕС

"Вапцаров е поетът на безстрашното бъдеще и един от духовните подпори, една от кариетидите, които крепят отечествения дух", каза още Иван Гранитски.

Цветя и венци бяха поднесени в Мемориалния комплекс в памет на поета Никола Йонков Вапцаров.