С 20% повече пациенти са минали през Спешния институт "Пирогов" по време на празничните дни от 31-ви декември и 1 януари. Това отчетоха на брифинг в болницата в първия работен ден на годината.

"Дежурствата на 31-ви декември и 1 януари са били изключително натоварени и броят е доста по-голям от предишните години", каза доктор Сергей Илиев от Спешния хирургичен кабинет. На 31-ви през нощта и на 1-ви януари през деня има увеличаване на приема и преминалите през спешното отделение. Инцидентите са предимно битови и след препиване с алкохол.

Тази година 7 пострадалите от пиратки. Най-тежък е случаят на 3-годишно дете с ушна травма, което е прието в Клиниката по изгаряния. То е от Ихтиман, а инцидентът е станал на двора на къщата му, където родителите му са гърмели пиратки.

Припомняме, че миналата година "Пирогов" оказа помощ на петима души, пострадали от пиратки, като тогава се наложи и ампутацията на пръст на момче на 16 години.

1/3 от приетите в "Пирогов" на Коледа са деца

1/3 от приетите в "Пирогов" на Коледа са деца

Приет е само един пострадал от пиратки, той е на 60 години

5 момчета и 3 момичета са в болницата с алкохолно натравяне - те са имали в кръвта си между 1.5 и 2 промила. Всички са тийнейджъри и не знаят колко и какво са изпили. За сравнение - миналата година новогодишните празници завършиха в "Пирогов" само са две деца. 

Преминали са 730 пациенти с различни травми и след претърпени инциденти, от тях - 240 деца. За болнично лечение са приети 11 възрастни и 28 деца. Най-тежкият случай е на дете на 11 години, постъпило в "Пирогов" в изключително тежко състояние с перитонит. След изследвания става ясно, че детето има и онкологично заболяване, в момента е в реанимация.

В "Пирогов" има и доста приети с алергии и хранителни отравяния. През хирургичното отделение са преминали 140 пациенти, 11 от тях с тежки язви от преяждане.

В травматологията са прегледани 250, оперирани са 8. 80 са преминали през болницата с черепно-мозъчни трамваи.

През кардиологията са минали 11, от които 4-ма с инфаркт.

От "Пирогов" дадоха информация и за хората, които пострадаха при тежкото пътно произшествие, при което мъж блъсна хора пред заведение в столицата. Трима са настанени в болницата с травми на крайниците, предстои оперативно лечение. Един от пострадалите е отказал да бъде хоспитализиран, той е с комоцио.

Мъж блъска хора с колата си пред заведение в София

Мъж блъска хора с колата си пред заведение в София

След спречкване между охраната и посетители на заведението

Има и още една катастрофа вчера в София на бул. "Тодор Александров", при която млад мъж, 90-ти набор, с колата си се врязва в спрял автомобил, в който има мъж и жена. И двамата от спрялата кола са приети за лечение, като мъжът е в по-тежко състояние и се намира в отделението по травматология.