Според проучване на агенция „Алфа рисърч", 85% от българите подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, съобщи БНТ.
Обхванат е периодът 13-18 юни, поясни социоложката Боряна Димитрова.

Данните отчитат спад на доверието към  премиера Пламен Орешарски и партиите в  парламента. Най-голямата част от анкетираните смятат, че основният резултат от протестите трябва да бъде изборът на нов председател на ДАНС, а според 1/3 това трябва да бъде подаване на оставка от правителството.

Данните показват, че 51% от анкетираните застават зад искането на оставката на Пламен Орешарски, а 71% от хората одобряват протестите срещу назначаването на областните управители на Пловдив и Благоевград.
42% заявяват, че са намалили доверието си към премиера Орешарски.

Още по-голям е спадът в доверието към парламентарните партии - за БСП и ДПС той е 52%, за "Атака" - 51.

"36% от симпатизантите на БСП не споделят позицията на своята партия, още по-силно е изразено това при „Атака" - 60 на сто от симпатизантите или гласувалите за "Атака" на последните избори твръдят, че не споделят позицията на своята партия", заяви Боряна димитрова.

Сред анкетираните 59% отговарят, че протестите трябва да доведат до избор на нов председател на ДАНС, 51% смятат, че Делян Пеевски трябва да напусне парламента.
42% от хората искат нови избори, а 33% -  правителството на Орешарски да подаде оставка.

Изследването показва и оценката на българите за дейността на основните институции в момента. Новият парламент започва дейността си с много нисък кредит на подкрепа - едва 14%. 39% от българите дават отрицателна оценка на Народното събрание. Колкото до работата на правителството на Орешарски -  едва 23 на сто от запитаните го подкрепят.

Прави впечатление че позитивната оценка за правителството е по-ниска от негативната.

"Тук отново имаме един негативен рекорд, нямаме до момента правителство от 1997 година, а и преди това, нямаме правителство, което да стартира с отрицателен баланс в съотношението позитивни - негативни оценки", посочи Боряна Димитрова.

При президента положителната оценка расте, а отрицателната намалява като само 17% от анкетираните не харесват работата на Росен Плевнелиев. При главния прокурор Сотир Цацаров също одобрението е повече от неодобрението.