В България все още има зимни курорти, които предлагат добри условия за каране на ски на ниски цени. Това показа проучване на Българската национална асоциация на потребителите.

От там дават за пример курортите Беклемето, Узана, Връх Ком, Мальовица, Рилски езера, Паничище, Пършевица, Хижа Чумерна и Семково.

Еднодневните карти за използване на пистите и съоръженията струват между 3 и 20 лева.

Проучването е проведено като част от проекта на Европейския потребителски център - България. Той е подготвил актуална информация за условията и цените на всички ски курорти в Европа преди началото на активния зимен сезон.

Тенденциите, които се очертаха при анализа на българските зимните курорти за сезон 2009-2010 г., са следните:

  • Значително се е увеличил броят на съоръженията за изкуствен сняг. Това гарантира, че сезонът ще е по-продължителен и няма да има отмяна на резервации заради липсата на сняг.
  • Въпреки че най-популярните курорти като Банско, Пампорово и Боровец все още не предоставят актуална информация за цените, не се очаква те да са по-високи от предходния сезон.
  • Повечето курорти предлагат отстъпки (10-15%) от цените на картите при наемане на ски екипировка.

БНАП предупреждава, че е желателно цената на картата за ползване на съоръженията да включва и планинска застраховка, която покрива рисковете при нараняване или изгубване в планината.

Курортите, които включват такава застраховка в цената на картата, засега са Банско, Боровец, Витоша, Добринище и Пампорово.

Планинската застраховка възлиза на около 15 лева, но при инцидент от нея се покриват всички разходи (за издирване, първа медицинска помощ, акции за спасяване от лавина и др.), които по принцип са доста високи.

От Европейския потребителски център - България напомнят, че във всяка държава, член на ЕС, има потребителски центрове, към които българите, отишли на почивка в чужбина, могат да се обръщат за безплатна консултация и помощ.