Битката за възстановяване на държавността трябва да бъде свързана с издигане на прогресивните принципи на солидарността, социалната справедливост и родолюбието като най-висши ценности.

Това заяви председателят на политическа партия АБВ Константин Проданов по време на Третия конгрес на партията.

Третият конгрес на АБВ започна с изпълнение на химна на Република България, а след това и този на Европейския съюз. Мотото на конгреса е "Време за битка!".

В обръщението си към делегатите председателят на АБВ коментира, че живеем в едни съдбоносни времена.

"Светът се намира в процес на радикална трансформация, а многобройните кризисни процеси във вътрешен и в международен план поставят остро въпроса за съдбата на страната ни", каза Проданов.

По думите на Проданов правителството на ГЕРБ продължава със запазената си марка - имитация на реформи, отстъпление под уличен натиск, хаотично поведение, прехвърляне на отговорност, посредственост в управлението и законотворчеството и приватизация на сигурността.

"Фалитите на държавните и общински болници са се превърнали в ежедневие, а сривът в образователната система създава загубени поколения, които няма да бъдат готови за предизвикателствата на утрешния ден", отбеляза той.

Проданов допълни, че и борбата с корупцията е сведена до сочене с пръсти и взаимни обвинения кой е по-корумпиран, а новият антикорупционен закон е замислен и създаден като камшик за вкарване в правия път на инакомислещите.

Според него разговорът трябва да бъде насочен към бъдещето, а не към миналото.

"Това може да бъде постигнато само с общите усилия на всички прогресивни и родолюбиви сили. В този смисъл следващите местни избори ще са съдбоносни за левицата в България и ще определят дали тя ще оцелее или ще сподели съдбата на други европейски държави като Полша, Унгария, Чехия, Франция и други", подчерта Проданов.

Той призова българското общество за единодействие на идейна и равноправна основа, единение, което трябва да преодолее соченето с пръсти и единение около автентични леви, градивни и родолюбиви каузи.

Проданов сподели, че в програмата си АБВ се обявява за премахване на икономическия плосък данък за физически лица, по-ниски ДДС ставки за храни, лекарства и учебници, нова политика по доходите и 30% по-висока минимална заплата за висшисти.

"Ние ще продължим да работим за въвеждането на безплатни ясли и детски градини, налагане на образованието и науката като национални приоритети и премахване на порочния модел "парите следват ученика", изтъкна той.

Проданов добави, че партията се обявява и за увеличаване на бюджетните разходи за научна и развойна дейност, реализация на големи енергийни проекти, нов модел на всеобщо здравеопазване, достойни пенсии за възрастните хора и нова регионална и местна политика.

"За да постигнем всичко това, трябва да се стремим към единен прогресивен фронт, който залага на последователното поведение, а не на поддаването на изкушенията да се трупат краткосрочни дивиденти с разделяне на обществото. Това е пътят към възраждането на държавността и спасяването на българската нация", подчерта шефът на АБВ.

Ивайло Калфин от своя страна коментира, че АБВ е една от най-младите партии.

"С много от вас създадохме АБВ, имахме немалки успехи, както и загуби. Надявам се, че се научихме от загубите си, защото ние сме хора, които не искаме да повтаряме два пъти една и съща грешка", посочи Калфин и добави, че АБВ оставя следа от движението си дотук.

Той изтъкна, че това е втората предпочитана партия в България и тя е създадена, защото се изисква смелост, екипност и участие в общото дело.

"Това е така, защото ние се борим за идеи, а не за власт", каза още Калфин и подчерта, че партията винаги е била терен за нови идеи, конкретни инициативи и трамплин за нови личности.

По време на събитието присъстваха Боян Чуков, председател на Движение "Иван Вазов", ген. Михо Михов, бившият председател на АБВ Георги Първанов, Димитър Манолова, председател на КТ "Подкрепа", Красимир Премянов и други.

Освен словото, което се отправи към делегатите и гостите на Третия конгрес, Любомира Ганчева, председател на АБВ-младежи, връчи членски карти на новите членове на партията.