АБВ категорично се обяви срещу предложение за обединяване на АЕЦ "Козлодуй" и държавните Мини Марица- изток" в едно дружество.

На специална пресконференция в Плевен лидерът на партията Румен Петков нарече "скандално" предложението и настоя за незабавно спиране на процеса, информира БНР.

По думите му предложението е направено от Българския енергиен холдинг и вече веднъж е обсъждано в експертен съвет в енергийното министерство.

"Предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в стопански план едно от най-силните дружества в Европа - атомната централа в Козлодуй", предупреди Петков и добави, че в момента "Мини Марица-изток" има задължения в размер на над 830 милиона лева, а АЕЦ "Козлодуй" е на печалба с 300 милиона лева.

От партията настояват да се даде публичност на този процес, за да се знаят неговите автори.

"Искаме да бъдат отстранени веднага от управлението на енергийния холдинг и на енергетиката като цяло, а не да се прави зад гърба на обществото, а вероятно и зад гърба на правителството, и второ - процесът да бъде спрян веднага. Недоумявам как в Народното събрание никой не поставя този въпрос", чуди се Петков, цитиран от националното радио.