Над 400 души посетиха АЕЦ "Козлодуй" в Деня на отворените врати.

Инициативата се организира за втори път тази година. Общо 412 гости от цяла България се запознаха с работата на централата, посочват от там.

Сред най-малките посетители са били тримесечната Денислава Василева от Козлодуй и Борислава Стоименова, на 8 месеца, от Банско. Най-възрастните гости на централата са 84-годишните Никола Александров от с. Ковачица и Марийка Макойлова от Монтана

Най-голямо разстояние са преодолели гостите на АЕЦ от Бургас - над 450 км. Първа бе регистрирана Александра Тодорова, на 5 г., от Козлодуй.

От централата отбелязват, че повече от една трета от посетителите са били деца, ученици и студенти от цялата страна.

Гостите са се запознали с технологията на производство на електроенергия от АЕЦ , разяснена от специалисти.

За посетителите са били отворени командните и машинните зали на 440-мегаватовия втори блок и на 1000-мегаватовия пети блок. В рамките на Деня на отворени врати пред Информационния център на централата са били организирани и демонстрации по "гасене на пожар".

Гостите са били впечатлени и от измерванията в реално време на гама-фона, осъществени от експертите по радиоекологичен мониторинг с мобилната лаборатория на централата.

През 2009 г., когато се отбелязват четири десетилетия от началото на строежа и 35 години от официалното откриване на Първа Атомна, гостите на централата имали възможност да разгледат в Информационния център фотоизложба с архивни кадри, проследяващи историята на АЕЦ "Козлодуй".