Войнствена група русофили, имитираща руските "Нощни вълци", е опитала да осуети представянето на книга на известния блогър, журналист и общественик Иво Инджев в Добрич.

Той посочва, че групата е нахлула в залата и се е държала изключително агресивно. Наложило се е да се намеси полицията.

"Банда русофилски провокатори се опита снощи да осуети представянето на книгата "Измамата "Сан Стефано" в град Добрич. Бях поканен от Регионалната библиотека "Дора Габе", Общобългарския съюз "Истина" и от общината в град Добрич на среща с читатели, но изпратени от Варна моторизирани агресори буквално ме нападна, окупирайки първите редове в залата на библиотеката." - пише Инджев в блога си.

На отправения призив да не провалят представянето на книгата, членовете на групата са отговорили с още по-агресивно поведение.

"Провокаторите от варненското подразделение на путинските "Нощни вълци" обаче започнаха да вият злобно с обиди и закани, че няма да допуснат "предател" като мен да говори за "предателската си книга" - същата, която никой от тях не беше чел. В продължение на 25 минути, през които бях наричан "боклук" (спестявам циничното изкривяване на фамилното ми име, с което ме наричаха) и с призиви да бъда разстрелян дузина мъже в черни кожени якета и две жени от същата компания крещяха обичайните за русофилите "въпроси" колко ми плащат американците." - споделя журналистът.

Хулиганстващата група се е опитала да изблъска водещия Георги Чунчуков и да го накара да напусне събитието.

Публиката в залата е реагирала срещу агресията и повечето от провокаторите са си тръгнали.

"Останаха само неколцина, но напълно "достатъчни" със заплашителното си присъствие "герои" с явното намерение да ме "респектират" от упор ако започна да говоря." - допълва Иво Инджев.

Въпреки агресивната акция, представянето на книгата се е състояло, а след края му полицията е предложила да охранява автора на книгата, но той писмено е отказал предложената охрана.

"Увисва обаче въпросът за това как да бъде окачествена подобна терористична акция, съгласувана и ръководена от една национал-социалистическа партия. Да кажат юристите. За мен това беше организирана престъпна група, действаща в интерес на чужда държава и нейната хибридна война срещу България." - заключава журналистът.

По думите му, поведението на агресивната русофилска група е "в тон с препоръката на проф. Нина Дюлгерова, която призова във в. "Труд" вчера да бъде "спряна свободната журналистика" в лицето на Иво Инджев.
Той посочва, че възнамерява да заведе дело срещу нея.