Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканските пътища, каквито няма и Бургас.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов на среща с жители на Ахелой.

700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминава за около 3-4 минути, поясни той.

Снимка 363629

Източник: АПИ

Спирката за гражданите на Ахелой, пътуващи с обществен транспорт, както и досега ще е на ул. "Цар Симеон". Автобусите, идващи от Слънчев бряг и продължаващи за Бургас ще влизат по ул. "Цар Симеон", ще преминават по улиците "Рила", "Черно море", "Струга" и след това отново по ул. "Цар Симеон" ще достигат до настоящата спирка. По този начин не се прави опасен ляв завой, каквито твърдения има.

Инж. Атанасов и кметовете на Несебър, Поморие и Ахелой обсъдиха възможността за изграждането на допълнителна връзка за влизане в град Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на път I-9 с пътя за Равда и по общински пътища. Дължината й е около 480 м. Утре започват геодезическите заснемания и през следващата седмица се предвижда да стартират и строителните работи, които ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър. Разгледани са различни варианти и е избран възможно най-оптималният вариант за влизане от Слънчев бряг към Бургас.

Снимка 363630

Източник: АПИ

С изграждането на тази връзка Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканската пътна мрежа, каквито нямат и областният център Бургас, както и всички други населени места по Южното Черноморие. Връзката на пътуващите от Слънчев бряг към Ахелой с първокласния път се осъществява посредством новото кръгово кръстовище на път I-9 Слънчев бряг - Бургас и третокласния път III-6009 Каблешково - Ахелой. Кръстовището е на около 300 метра от града. За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда.

С изграждането на обходния път и въвеждането му в експлоатация, преди началото на активния туристически сезон, се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг - Бургас и се повишава безопасността на движение. С построяването на обходния път интензивният транзитен трафик вече не преминава през Ахелой, с което се опазва животът и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти, категорични са кметовете от региона.

Срещата беше организирана, за да се отговори на въпросите, възникнали след пускането на 15 юни на движението по директното трасе на обходния път на Ахелой. В нея участваха и кметовете на Ахелой Иван Георгиев и на Поморие - Иван Алексиев, заместник-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова, представители на превозвачите, осигуряващи автобусния транспорт на жителите на Ахелой със съседните населени места и др.