В ранните часове на деня при акция на Териториалното звено на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Шумен са заловени бракониери в района на с. Тушовица, край язовир Тича.

За тях снощи е подаден сигнал, че група лица пускат мрежи в язовир Тича.
На сутринта бракониерите са задържани при излизане от язовира. Иззети са 8 мрежи с обща дължина над 700 м. и 2 гумени лодки. На нарушителите са съставени 2 акта за извършване на стопански риболов без разрешение.

Служителите на ИАРА Шумен са успели да върнат количеството уловена риба във водите на язовира.
Един от заловените бракониери Елхан Исмаилов от с. Бяла река, който само преди няколко дни вече веднъж е бил хванат на язовир Тича за нерегламентиран улов.

Тази сутрин е проведена и акция на язовир Искър. Заловени са 2-ма бракониери в момента на изваждане на мрежи от местността Щъркелово гнездо. Иззети са 3 мрежи с обща дължина над 150 м. и над 11 кг. риба. На бракониерите двама мъже от гр. Нови Искър и от Самоков са съставени 2 акта за нерегламентиран улов и използване на неразрешени средства за риболов.

От същото място на язовир Искър преди няколко дни са иззети над 200 метра мрежи. Тогава при проверка на Териториалното звена на ИАРА София са открити 4 мрежи с обща дължина над 200 метра на неизвестни извършители. Мрежите са извадени от язовира и унищожени на брега.

Освен това изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури наложи глоба от 9 000 лв. на събирателно дружество "Динг - Павлови и Сие" гр. Созопол за незаконен риболов.
На дружеството са съставени 9 административно наказателни постановления за извършване на риболов без издадени удостоверения за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

За срок от 1 година на събирателно дружество "Динг - Павлови и Сие" е отнето и безсрочното разрешително за стопански риболов.

На 17 февруари 2010 г. в рамките на 24 часа Териториалното звено на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Бургас съставя 8 акта на 4-те кораба, собственост на СД "Динг - Павлови и Сие" гр. Созопол за незаконен улов възлизащ на над 9 тона риба.